Ołów ciągle groźny
19 lutego 2013, 08:42Joel Schwartz z Harvard School of Public Health powiedział uczestnikom corocznej konferencji American Association for the Advancement of Science, że konieczne jest dalsze ograniczenie ekspozycji człowieka na ołów. Niektórzy słuchacze byli zaskoczeni takim postawieniem sprawy, gdyż kwestia obecności ołowiu w środowisku naturalnym wydawała się rozwiązana
Nie samym węchem pies rozpoznaje
18 lutego 2013, 19:38Uczeni dowiedli, że psy należą do tych zwierząt, które potrafią na podstawie zdjęcia rozpoznać innego przedstawiciela swojego gatunku. Podobne zdolności mają np. rezusy, owce, krowy, niektóre ptaki czy bezkręgowce. W przypadku psów jest to osiągnięcie tym bardziej imponujące, że są najbardziej zróżnicowanymi pod względem cech fizycznych zwierzętami na Ziemi
Do 32, a może i więcej razy sztuka
14 lutego 2013, 11:11Zgodnie z wynikami najnowszego studium, wyrostek robaczkowy (łac. appendix vermiformis) ewoluował u ssaków aż 32 razy. Międzynarodowy zespół przekonuje, że to kolejny argument, który przemawia za hipotezą o ochronnej funkcji wyrostka. Miałby on zabezpieczać korzystne bakterie jelitowe w czasie poważnej infekcji.
Uczeni proponują skoordynowany atak
12 lutego 2013, 13:24Naukowcy z Rice University chcą zastosować w medycynie znane z boksu markowanie ciosu. Jedną z najstarszych sztuczek w walce jest markowanie ciosu, rozpraszasz przeciwnika jednym ciosem i zadajesz decydujące uderzenie z drugiej strony - mówi profesor José Onuchic z Center for Theoretical Biological Physics. Kombinowane terapie medyczne wykorzystują tę strategię na poziomie komórkowym - dodaje.
Stażystą być...
5 lutego 2013, 12:37Praca stażysty kojarzy się najczęściej z bardzo słabo opłacanym lub wręcz darmowym zajęciem, które ma przygotować młodego niedoświadczonego człowieka do wykonywania zawodu. Tymczasem nie wszędzie stażyści są traktowani jak tania, słabo kwalifikowana siła robocza. Amerykańskie koncerny z branży IT płacą stażystom więcej niż zarabia przeciętny Amerykanin.
Kocia przyczyna śmierci
5 lutego 2013, 09:18Ze studium opublikowanego w Nature Communications dowiadujemy się, że koty są prawdopodobnie największym zagrożeniem sprowadzonym przez człowieka na amerykańskie ptaki i małe ssaki. Ich obecność jest groźniejsza dla tych zwierząt niż utrata habitatów, chemia wykorzystywana w rolnictwie czy myśliwstwo.
Nikt nie zrozumie lepiej od kobiety w średnim wieku...
31 stycznia 2013, 13:49Kobiety w wieku pięćdziesięciu kilku-sześćdziesięciu kilku lat są bardziej empatyczne od swoich rówieśników oraz od młodszych i starszych osób. Zespół prof. Sary Konrath z University of Michigan analizował przypadki ponad 75 tys. dorosłych.
Milion rdzeni to już nie problem
30 stycznia 2013, 13:36Inżynierowie z Center for Turbulence Research (CTR) Uniwersytetu Stanforda, pracujący pod kierunkiem Josepha Nicholsa, dowiedli, że możliwe jest wykorzystanie miliona rdzeni obliczeniowych do symulowania złożonych zjawisk dotyczących dynamiki płynów
Rtęć regulowana
21 stycznia 2013, 19:10Po czterech latach negocjacji podpisano pierwszy w historii wiążący międzynarodowy traktat o ograniczeniu emisji rtęci do środowiska naturalnego. Zaakceptowana przez 140 krajów Międzynarodowa Konwencja Minamata o ograniczeniu emisji rtęci zyskała swą nazwę od japońskiego miasta Minamata, gdzie w latach 1932-1968 do wód spuszczano duże ilości odpadów zawierających rtęć
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych